Kapkejk VS. Mafin– napravite razliku između ovih veoma popularnih zalogaja

By July 1, 2015 blog No Comments
Cupcakes VS. Muffins

Kremasti, slatki i neodoljivi cupcake ili zdravi, ukusni, niskokalorični mafin? Ovi slatki zalogaji mnogima deluju veoma slično, pa često dolazi do zabune i mešanja ovih poslastica. Iako nećete pogrešiti ukoliko poručite bilo koju od ove dve varijante pomalo sličnog kolača, razlike postoje.

Kako se i u pravljenju mafina sve češće koriste sastojci i tehnike koje su karakteristične za cupcakes, tako je zabuna sve veća. Topinzi, čokoladni prelivi, šećerni ukrasi, voćna punjenja su nešto što može biti karakteristično za oba kolača. Ipak, razlike postoje, a pravi majstori će vam uvek isporučiti upravo ono što ste i poručili.

Osnovne razlike:

  • Temperatura i vreme pečenja: Cupcake se peče na nešto nižoj temperaturi oko 30 minuta, dok se mafiji peku na nešto višoj temperaturi oko 25 minuta.
  • Način pripreme: Mafini podrazumevaju sjedinjavanje svih sastojaka i pečenja, dok je procedura pripravljanja cupcake-ova nešto složenija.
  • Količina brašna: Mafini sadrže više brašna, pri čemu se mogu koristiti različite vrste, poput heljdinog, kukuruznog…
  • Šećer: Cupcake je isključivo sladak kolač, dok mafin ima i svoju slanu varijantu.

Kada govorimo o mafinima, još uvek smo na onoj strani koja podrazumeva nešto zdraviju ishranu. Iako i mafini mogu preći granicu i postati ultra slatka i kalorična poslastica, odrteđene varijante mafina su zadržale i svoj izvorni, ipak nešto zdraviji oblik. Ako upotrebimo sastojke kao što je heljdino brašno, suvo voće, nemasni sir, crna čokolada onda vam je jasno zašto mafine možemo svrstati u nešto zdravije obroke.

Mafini imaju i svoju slanu varijantu, koja uz brašno od celog zrna, masline i nemasne namaze može takođe biti deo zdravog doručka ili užine.

Ključna razlika je u prelivu. Mafini se prepoznaju upravo po tome što a svom vrhu nemaju bogat, kremas preliv koji je zaštitni znak uprao cupcake-a.

Cupcake je ustvari torta u malom sa svim svojim slatkim osobinama. Tu je ukusna , često čokoladna osnova, filovi najrazličitijih ukusa, šlag, prelivi, voće….mešavinom svega ovoga i uz vešte ruke dekoratera, dobijamo prava mala remek dela. Cupcakes osim neodoljivog ukusa ima i dekorativnu funkciju jer je mašta granica kada je dizajn ovih slatkih zalogajčića u pitanju. Kombinacijom boja, načinim serviranja, pozicioniranjem na stolu, cupcake može biti i deo veće dekoracije, može čak ispratiti i temu glavne dekoracije kada je svadba ili neka druga svečanost u pitanju.

Cupcake je vrsta dezerta i nije izbor kada je reč o užini, dokručku ili nekom drugom obroku. Odličan je izbor kada je poklanjanje u pitanju, pa tako može biti vaš kec iz rukava na kraju nekog bitnog ručka ili večere. Mi ga preporučujemo kao iznenađenje za drage osobe, decu, zvanice ili onda kada jednostavno sebi želite na poseban način da ulepšate neki važan dan.

Cupcake je nastao kao mini varijanta kolača, koja je i dobila ime po tome što se može peći i posudi veličine šoljice. Mafini su izvorno nastali u kućnoj radinosti kao mini varijante hleba ili peciva koji se jeo uz obok.

Razlike u nameni:

Sličnog oblika, ali različite namene, ove dve kulinarske poslastice u poslednje vreme doživaljavaju pravu ekspanziju i na našim prostorima, pa se tako sve češće, venčanja ili rođendani ne mogu zamisliti bez ovih simpatičnih đakonija. Kao atraktivan dodatak uz tortu, svadbenu ili rođendansku, cupcake je postao deo prestiža i trenda što je i potpuno razumljivo ako se uzme u obzir da uz odličan ukus i mnoštvo mogućih varijacija treba istaći i dekorativni momenat.

Sa druge strane, mafini ulaze u naše domove sve češće kao odličan snek, međuobrok, zdrava užina, zalogaj za poneti. Domaćice sve češće razmenjuju upravo ove recepte, a nisu retke i situacije kada mafini postaju i sastavni deo menija prilikom organizacije raznih događaja.

Na vama je da izaberete u skladu sa prilikom, ukusom, željom ili jednostavno poručite obe varijante ovih malenih zalogaja. Slani ili slatki, mafini će vam svojom nešto grubljom strukturom upotpuniti svaki obrok, dok je nežan cupcake idealan izbor onda kada želite da na elegantan način nekome saopštite koliko vam znači.

Kako su mišljenja i ovde podeljena i kako nam se čini da ova „bitka“ mafina i cupcake-ova dobija epske razmere, možda je najbolje za kraj izvući i jedan citat „Muffins are just an excuse to eat cake for breakfast“. Odličan izgovor, moramo priznati.